Kan het gebruik van orthomoleculaire preparaten bijwerkingen geven bij deskundig gebruik?
Over het algemeen zal uw therapeut van tevoren kijken of het preparaat geschikt is voor uw situatie. Belangrijk is dat wanneer er andere reguliere medicatie wordt gebruikt, de therapeut goed uitzoekt of er een mogelijke interactie bestaat; een verstoring van de medicatie of juist een versterking van de werking.
Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er altijd van op de hoogte is wat u gebruikt.
Hoelang kan het duren voordat men verbetering gaat merken?
Dit is heel erg afhankelijk van hoelang de klacht al bestaat en dit kan per persoon verschillen. De meeste mensen gaan verbetering merken na ongeveer 3-8 weken. Vaak merkt men het in het begin aan toenemende energie en vitaliteit, zowel lichamelijk als psychisch. Bij een langdurig bestaande klacht zal het lichaam meer tijd nodig hebben om weer in balans te komen.
Leidt orthomoleculaire therapie tot (blijvende) genezing?
Dit is afhankelijk van:
- is er een oorzaak van de klachten vastgesteld?
- is deze oorzaak orthomoleculair te behandelen?
- hoe ver is het ziekteproces gevorderd?
- hoe liggen de herstel mogelijkheden bij de persoon in kwestie?
- hoe liggen de mogelijkheden bij de cliënt, om een orthomoleculaire therapie te volgen?
- in hoeverre is de cliënt bereid om zijn voedingsstijl en levensstijl aan te passen?
Hoe wordt vastgesteld welke voedingsstoffen u nodig heeft?
Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden.
Uitgebreide wetenschappelijke studie en kennis over de relatie tussen gezondheid en ziekte en aanvullende onderzoeken laten zien dat er een verband is tussen uw klachten en daarbij horende voedingstekorten. Soms wordt ook gebruik gemaakt van aanvullende onderzoeken. Hierbij kan gedacht worden aan bloed, urine, speeksel en ontlastingsonderzoek.
Hoe duur is een orthomoleculaire therapie?
Het is afhankelijk is van de aard van het ziektebeeld en de daarvoor benodigde behandeling. Voor een meer optimale diagnose van wat ingewikkelder klachten kan ook gekozen worden voor uitgebreider onderzoek dan tot dan toe is verricht via de huisarts of specialist. Daar kan de cliënt zelf beslissen of die dat wenselijk en haalbaar acht. Soms helpt het al heel veel wanneer men de leefstijl (slaap, beweging en voeding) aanpast en zijn er enkele supplementen een goede aanvulling.
Er wordt in de praktijk gestreefd om bij een supplement advies naar een goede prijs/ kwaliteit van de voorgeschreven supplementen te zoeken.
Moet ik mijn medicijnen stoppen van de huisarts of specialist?
Nee, absoluut niet. Uw huisarts of specialist is verantwoordelijk voor de voorgeschreven medicatie. Het kan wel voorkomen dat uw situatie zo goed vooruitgaat dat het wenselijk is om de reguliere medicatie te verminderen. Dit moet altijd met de arts die het middel heeft voorgeschreven besproken worden. Het is nooit de bedoeling dat men dat op eigen houtje gaat doen.
Komt de orthomoleculaire therapie voor vergoeding in aanmerking?
Uw consult valt in de aanvullende verzekering. Wat betreft de kosten van de supplementen en aanvullende onderzoeken: de orthomoleculaire preparaten komen meestal niet voor vergoeding in aanmerking. Het is verstandig om van tevoren contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar, zodat u tijdig weet of en onder welke voorwaarden uw behandeling voor vergoeding in aanmerking kan komen. Zodat u niet achteraf voor een verrassing komt te staan.